Skoči na glavno vsebino

Festival Jezikajmo za slovensko mrežo Unesco šol vsako leto organizira Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled pod vodstvom mentoric Kristine Kodranov Maroševič in Sare Petrič. Ponosni smo, da se je v petek, 22. 4. 2022, v Festivalni dvorani Bled ob prijazni pomoči Zavoda za kulturo Bled odvil že sedmi festival.

Na dan prireditve so poleg naše šole nastopile osnovne in srednje šole iz Slovenije: Osnovna šola Cvetka Golarja Škofja Loka, Gimnazija Ledina, Osnovna šola Gorje, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica, Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, Gimnazija Ptuj, Osnovna šola 16. decembra Mojstrana, Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo in Gimnazija Jesenice. Gostujoči učenci in mentorji sodelujočih šol so si na ta dan lahko ogledali naravno in kulturno dediščino Bleda. Gostje seveda niso ostali lačni, saj so jim okusno pogostitev pripravile naše kuharice in ga. Renata Štern. Za donacijo malic se iskreno zahvaljujemo podjetju Sovita, d. o. o.  Za pravo gledališko ozračje je potrebno tudi veliko število gledalcev, zato so si učenci od 6. do 9. razreda prireditev ogledali kot delni kulturni dan. Pravo kulturno ozračje smo pričarali tudi s pomočjo Cvetličarne Novak.

Na festivalu so nastopajoči tenkočutno prepletali glasbo, ples, literaturo in gledališče v različnih jezikih. Šole udeleženke so pripravile točke v tujem jeziku ali v slovenščini, prikazovale so kulturno raznolikost in drugačnost. Prireditev sta vodila simpatična voditelja Lisa Grϋne in Aljaž Perčič. Najprej nas je nagovorila podravnateljica ga. Petra Tonejc, našemu vabilu pa se je z veseljem odzval tudi župan g. Janez Fajfar. Za prijeten sprejem gostov so skrbele Mija Mance, Lara Rozman, Manca Branc Ambrož in Lara Mulej. Prireditev je kot običajno popestril Mladinski pevski zbor OŠ Bled pod vodstvom ge. Irene Kosmač, ob klavirski spremljavi g. Primoža Mirtiča Dolenca. Iz tehnične sobe sta ga. Petra Dermota in g. Primož Mirtič Dolenec ves čas budno spremljala, da je prireditev nemoteno tekla. Na odru sta za ozvočenje skrbela Jakob Šolar in Peter Starc, opremo pa nam je prijazno dostavil hišnik Bojan Arh. Nista nam manjkala tudi fotograf Andraž Arh in snemalec Luka Bavdaž, ki sta zaslužna, da je nastal filmček letošnje prireditve. Oglejte si ga na spodnji povezavi.

Veselimo se, da bomo na Bledu jezikali tudi v aprilu 2023.

https://video.arnes.si/watch/0962rhcdns3x

 

 

(Skupno 195 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost