Skoči na glavno vsebino

22 učencev interesne dejavnosti Z glavo v naravo se je zadnji vikend v mesecu septembru z učiteljema Primožem Trontljem in Heleno Vojvodo odpravilo na dvodnevno potovanje po Julijskih Alpah z Gorenjske na Primorsko.

1. dan: Ob 7:20 smo se z avtobusom z Bleda odpeljali do Ribčevega Laza, kjer smo pričeli svojo pot. Po slabih treh urah napornega vzpona smo prispeli do zgornje postaje žičnice smučišča Vogel – Rjave skale. Tu smo ob malici uživali v popolnem razgledu na Bohinjsko jezero. Pot smo nadaljevali po smučišču preko Orlovih glav do najvišje postaje smučišča. Po krajši pavzi smo se povzpeli na prvi vrh – Šijo (1880 m.n.v.). Po spustu s Šije nas je čakalo nekaj lažjega plezanja do najvišje točke našega pohoda – gore Vogel (1922 m.n.v.). Na tej točki smo zapustili Gorenjsko ter se začeli spuščati proti Primorski. Spust je bil kratek, saj mu je kmalu sledil vzpon na naslednjo goro – Žabiški Kuk (1844 m.n.v.), kjer se nahaja miniaturni Aljažev stolp. Nato smo se spustili do Koče na planini Razor (1315 m.n.v.), kjer so nas prijazne oskrbnice pričakale z obilno večerjo. Hrane je bilo dovolj za vse, saj so nekateri pojedli celo pet porcij makaronovega mesa. Po jabolčnem zavitku so se otroci v okolici koče igrali skrivalnice, potem pa smo se porazdelili po sobah. Sledile so igre activityja in enke, ob 22 h pa smo astronomski navdušenci odšli opazovat zvezde. Pri opazovanju so nas nekoliko motile polna Luna in okoliške gore, vendar smo vseeno opazili nakaj ozvezdij in Saturn. Na vzhod Jupitra smo čakali do 22:30, saj so bile na poti Spodnje Bohinjske gore. Do 23 h smo vsi trdno zaspali.

 

2. dan: Ob 7 h nas je v koči čakal zajtrk, sledilo je pospravljanje sob in priprava na pohod. Štartali smo ob 8:30. Prečili smo pobočje Tolminskega Migovca in po dobri uri prispeli na Planino na Kalu, od koder nas je čakal kratek vzpon na vrh Grušnice (1570 m.n.v.). Med pohodom smo uživali v krasnih razgledih na dolino Tolminke, z vrha pa se nam je odprl pogled na Krnsko pogorje in vas Čadrg. Sledil je dolgotrajen spust do gorske vasi Tolminske Ravne (924 m.n.v.) in Tolminskih korit (180 m.n.v.), kjer smo si ogledali Medvedovo glavo in se osvežili ob sotočju Zadlaščice in Tolminke. Nato nas je čakalo še nakaj kilometrov do Tolmina, kjer smo si ogledali sotočje Tolminke in Soče ter Nemško kostnico iz 1. svetovne vojne. V Tolminu smo šli na avtobus do železniške postaje Most na Soči, kjer smo se z vlakom odpeljali do Bohinjske Bistrice. Tu smo prestopili na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj na Bled, kamor smo prispeli okrog 18 h.

V obeh dnevih skupaj smo naredili 42 km razdalje in pri tem premagali dobrih 2500 višinskih metrov.

 

 

(Skupno 168 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost