Skoči na glavno vsebino

V mesecu novembru so se učenci OŠ Bled, POŠ Ribno in POŠ Bohinjska Bela z enoto vrtca priključili humanitarni akciji 6 milijonov ladjic. Projekt profesorja in humanitarca iz Maribora Borisa Krabonje je posvečen spominu na žrtve holokavsta. Akcijo je zagnal v šolskem letu 2013/14, ko so izdelali 2,4 milijona ladjic. Letos akcija poteka od 29. 8. 2021 do 9. 5. 2022. Vključenih je že več kot 150 organizacij. Krabonja pravi: »Čas je, da se ljudje odklopijo z družabnih omrežij, sedejo za mizo in začnejo delati ladjice ter se pogovarjati in povezovati.«

Ladjice smo izdelovali iz odpadnega papirja pred poukom, med odmori, ob dnevih dejavnosti, tudi doma s starši, brati, sestrami ali starimi starši. Izdelali smo majhne in večje ladjice. Pisane in bele, okrašene in porisane ali popisane. Otroška domišljija nima meja! In bravo, izdelali smo ogromno ladjic! Preštete smo zložili v škatle, priložili pisma in novoletno voščilo ter jih poslali v Maribor. Vrtec na Bohinjski Beli pa z akcijo nadaljuje!

Ob koncu akcije bodo študentje arhitekture iz ladjic izdelali umetniško postavitev, ki bo na Štajerskem na ogled dober mesec. Sledila bo kulturna prireditev v SNG Maribor. Ladjice bo nato odkupila Surovina za reciklažo, denar pa bo šel najranljivejšim skupinam. Za dober namen!

Eva Klinar in Alenka B. Demšar    Šest-milijonov-ladjic

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost